Beta Glukan i njegovi benefiti

Beta Glukan i njegovi benefiti

Beta glukan kapsule

Koje su karakteristike beta glukana

U zadnje vrijeme je naglo porasla ponuda i potražnja beta glukana koji su ponajviše istraživani radi imunoloških svojstava, ali i drugih koje ćemo opisati. Ima ih više vrsta, iz različitih izvora, a dostupni su u mnogim oblicima kao što su kapsuletabletesirupišumeće tabletegranule itd. Stoga dolazimo do problema koji je najbolji beta glukan.

Beta glukani su polisaharidi čiju strukturu čine molekule D-glukoze povezane  β-1,3 glikozidnim vezama u kostur sa kojega dalje poput grana strše lanci D – glukoze povezani β-1,4 ili β-1,6 glikozidnim vezama. Prirodno su prisutni u staničnoj stijenci kvasca (Saccharomyces cerevisiae), gljiva (Shiitake, Reishi, Maitake), te žitarica kao što su ječam i zob. Dodaci prehrani su svakako najpraktičniji izvor beta – glukana. 

FDA (Američka uprava za hranu i lijekove) 2008. godine beta-glukanima iz kvasca Saccharomyces cerevisiae i 2011. godine beta-glukanima izoliranima iz gljiva, dodijelila je status GRAS. To je status za hranu i sastojke hrane koji znači da su „općenito prepoznati kao sigurni za primjenu“. 

Beta Glukan kapsule
Beta Glukan kapsule

Da bi se postigla poželjna bioraspoloživost beta glukana, presudan je proces purifikacije, odnosno uklanjanja lipida i proteina iz stanične stijenke kvasaca tijekom proizvodnje. Potreban stupanj čistoće je minimalno 70 – 85%.

Dokazan je sinergistički imunostimulatorni učinak kod kombinacije beta – glukana sa vitaminom C, cinkom, propolisom, medom, probioticima ili reservatrolom.

Beta Glukan – jedan od najčešćih

Iako su imunostimulativna svojstva beta-glukana u zemljama Dalekog istoka poznata već stotinama godina, češća primjena na našim prostorima bilježi se u posljednjih desetak godina. Kao samostalan preparat, ili s dodacima vitamina C i cinka, jedan je od najčešće korištenih imunostimulansa u posljednje vrijeme. Djelovanje mu je brzo i intenzivno, a očituje se kroz aktivaciju stanica makrofaga, neutrofila, monocita i NK-stanica (stanica ubojica). Povećava fagocitoze i koncentracije enzima koji služe kao glasnici u imunološkom odgovoru. Zbog toga se smatra djelotvornim u različitim infekcijama (bakterijskim, virusnim, gljivičnim).

Djelovanje beta-glukana počinje već 24 do 72 sata nakon uzimanja, tako da proizvode s beta-glukanom ima smisla uzeti i kada su simptomi već prisutni, a ne samo preventivno. Beta-glukan, osim što smanjuje pojavu prehlade i ublažava simptome, učinkovit je i kod infekcija patogenom gljivicom Candidom albicans.

Učinkovitost beta-glukana potvrđena je i brojnim studijama, posebice u prevenciji i liječenju bolesti gornjih dišnih putova. Ipak, s obzirom na to da je riječ o snažnom imunostimulansu, valja ga primjenjivati razborito. Preporučuje se davati ga djeci nakon prve godine života. Preventivna doza iznosi od 2 do 4 mg/kg, a terapijske doze mogu biti i veće. Za odrasle je dnevna doza od 20 do 25mg/kg. Beta glukan deriviran iz stanične stjenke kvasca smatra se sigurnom i netoksičnom molekulom čak i ako se uzima u vrlo visokim dozama te kroz duži vremenski period.

Beta-glukan pomaže u liječenju bolesti i stanja poput:

 1. oporavka nakon kirurških zahvata
 2. reguliranja apetita
 3. iscrpljenosti organizma
 4. autoimunih bolesti
 5. šećerne bolesti
 6. alergija
 7. izloženosti kemoterapijama i ostalim invazivnim oblicima terapija
 8. tumorskih oboljenja
 9. bolesti krvi (anemija)
 10. virusnih  i bakterijskih infekcija
 11. gljivičnih i parazitskih infekcija

Beta Glukan – koji je najbolji prirodni preparat?

Dr Gabriels Beta Glukan kapsule

Dr Gabriels Beta Glukan – 60 vegetarijanskih kapsula. Beta Glukan preporučuje se i djeci i odraslima i to preventivno, za vrijeme trajanja infekcije i poslije za brži oporavak

Napomena: Beta-glukani se ne preporučuju kod autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus reumatoidni artritis), kod primjene imunosupresiva, trudnicama, dojiljama te djeci mlađoj od godinu dana.

Leave a Comment

Za narudžbe preko 80KM i više poklanjamo Deblokator sinusa u vrijednosti 18,90KM

NARUČITE proizvode kataloške vrijednosti 80,00Km i više i poklanjamo vam deblokator sinusa BESPLATNO

AKCIJA traje do 31.07.2024

Deblokator sinusa