Šta su hemoroidi, šta ih uzrokuje i prevencija hemoroida

Šta su hemoroidi, šta ih uzrokuje i prevencija hemoroida

Šta su hemoroidi, šta ih uzrokuje i prevencija hemoroida

ŠTA SU HEMOROIDI I ŠTA IH UZROKUJE?

Hemoroidi su spužvasti jastučići u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog kanala. Neuredan način života bez kretanja, nepravilna prehrana uz nasljeđene sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačani pritisak na vene pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih oticanja.

Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život ali znaju biti nezgodni i bolni.

Drugi rizični faktori uključuju:

  • pretilost– pretjerana tjelesna masa, pogotovo masno tkivo iznad abdomena (trbušno područje) stvara pritisak na područje zdjelice
  • trudnoća– hormonske promjene u trudnica izazivaju pojačan protok krvi u donji dio tijela i opuštanje tkiva. · kronična stanja– prije svega oboljenja srca i jetre, sklonost proširenim venama, a osobe s nižim krvnim tlakom su nešto sklonije pojavi hemoroida nego one s visokim

Uz krvarenje kao najčešći i obično prvi simptom javljaju se i ovi simptomi:

  • svrbež– jer unutarnji hemoroidi pritišću okolno tkivo što uzrokuje iritaciju
  • osjećaj da nužda nije do kraja obavljenja – pojava da i nakon obavljene nužde i dalje osjećate kao da niste sve izbacili iz sebe. Ovaj neugodan osjećaj javlja se kada se hemoroid razvija na ovojnici rektuma i što je veći to je jači i osjećaj da pražnjenje crijeva nije do kraja dovršeno.
  • bol– u većini slučajeva hemoroidi su bezbolni no ukoliko su se razvili do trećeg ili četvrtog stupnja moguće je da uzrokuju bolnu stolicu (po veličini hemoroida razlikujemo 4 stepena, prvi je najmanji, a četvrti najveći i najozbiljniji).

KO NAJVIŠE OBOLIJEVA OD HEMOROIDA?

Hemoroidi su vrlo česti i kod žena i kod muškaraca podjednako. Najčešće se javljaju u dobi iznad 50 godina, ali se može reći da su  hemoroidi što se tiče žena najčešće javljaju kod trudnica.

Pritisak djeteta na tu regiju kao i sam porod uzrokuju povećanje hemoroidalnih krvnih žila. Tokom samih trudova stanje se može pogoršati zbog kratkog, ali intenzivnog pritiska na rektalno područje

Isto tako se može reći da je kod trudnica ono samo privremeni problem.

VANJSKI I UNUTARNJI HEMOROIDI

Vanjski su smješteni uz rubni dio anusa i pokriveni vrlo osjetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak stvara se oteklina na izlazu iz analnog kanala, a na osjet su prisutni kao tvrda i bolna izbočina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć liječnika.

Unutarnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, a takvi se poznaju kroz krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se ukliješte i ne mogu vratiti u analni kanal što izaziva jaku bol i krvarenje.

KOMPLIKACIJE IZAZVANE HEMOROIDIMA

Osoba koja ima hemoroide i ako dođe do puknuća vene nastaju krvarenja koja znaju biti kratka ili produžena i zbog toga može nastupiti anemija ili nedostatak željeza u krvi. Više o stepenima hemoroida možete pročitati ovdje

LIJEČENJE HEMOROIDA I PREVENCIJA

O ovoj bolnoj nelagodi muškarci i žene nerado govore, a čak više od 60 posto ljudi ima problema sa hemoroidima

Kod učestalih problema s hemoroidima potrebno je potražiti pomoć liječnika, a preventivno kada se problem povuče, učinkovito pomaže promjena stila života.

Hemorodi se mogu riješiti različitim metodama, od stavljanja gumica, termoterapijom, terapijom laserom i klasičnim hirurškim zahvatom.

Prehrana bogata vlaknima jedan je od glavnih pomagača dobre probave. Mahunarke, cjelovite žitarice i suho te svježe voće i povrće formiranja hemoroida. Izbjegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.


Povećan unos tekućine u tijelo, pri čemu se preporuča voda ili sokovi od svježe cijeđenog voća i povrća olakšavaju stolicu. Posebno učinkovito je svakodnevno konzumiranje kompota od suhih šljiva (skuhana suha šljiva u vodi i kombinaciji sa drugim voćem).

Dugotrajno sjedenje treba izbjegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području . Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u spriječavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju.

Redovna tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i probavu, te stimulira crijevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proljeva i zatvora.

TERMINATOR HEMOROIDA

Učinkovita biljna krema protiv hemoroida  koji sadrži odabrane  biljne  sastojke  koji vlaže, umiruju i regenerišu kožu i sluznicu.
Aplikacijom kreme na koži se formira hidrogel koji aktivira prirodne protiupalne I regenerativne mehanizme.
Terminator hemoroida se preporučuje kod:

Problema sa hemoroidima

Svrabom rektuma

Bolova I napuknuća oko anusa

 ( ekstrakt divljeg kestena, gavez, pčelinji vosak, kantarion, čorokot, propolis), svaki sa svojim izuzetno ljekovitim djelovanjem smiruje nadraženu ,upaljenu i bolnu sluznicu.

Ono sto je posebno bitno naglasiti jeste da kremu ne upotrebljavajte ako ste alergični na neke od sastojaka

Terminator hemoroida se nanosi  2 do 3 x dnevno u toku dana oboljelo mjesto, prethodno oprano toplom vodom i sapunom..

Prva doznica od 50 ml 2-3 x 1 mazati, a u zavisnosti od problema duži vremenski period.

Leave a Comment