Muško zdravlje: Najčešće poteškoće s prostatom i kritična dob

Muško zdravlje: Najčešće poteškoće s prostatom i kritična dob

Najčešće poteškoće s prostatom i kritična dob

Dvije najčešće bolesti prostate su benigna hiperplazija prostate (BHP) i rak prostate.

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je stanje u kojem se prostata povećava i može pritiskati mokraćnu cijev, što dovodi do simptoma kao što su učestalo mokrenje, slab mlaz urina, otežano mokrenje i često noćno mokrenje.

BHP je češći kod starijih muškaraca i obično se javlja nakon 40. godine života. Međutim, simptomi mogu biti različiti za svakog pojedinca i mogu se pojaviti i ranije.

Rak prostate je druga najčešća vrsta raka kod muškaraca. U početnim stadijumima, rak prostate obično ne pokazuje simptome. 

Kada napreduje, mogu se javiti simptomi poput učestalog mokrenja, otežanog mokrenja, slabog ili prekinutog mlaza urina, bolova tokom mokrenja ili ejakulacije, prisustva krvi u urinu i bolova u leđima, kukovima ili karlici. 

Kritična dob za rak prostate je obično 50 godina i starije, iako se može javiti i kod mlađih muškaraca.

Šta je BHP (Benigna hiperplazija prostate)?

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je stanje u kojem prostata, žlijezda koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura muškarca, postaje povećana. Prostata je uključena u proizvodnju sperme i ima ulogu u regulisanju protoka urina. Kada se prostata poveća, može pritisnuti uretru (mokraćnu cijev) koja prolazi kroz nju, što može izazvati različite probleme s mokrenjem.

Kod BHP-a, rast prostate je benigni, što znači da nije povezan s rakom. Međutim, povećanje prostate može uzrokovati niz simptoma koji mogu biti neugodni i ometaju svakodnevne aktivnosti. Neki od uobičajenih simptoma BHP-a uključuju:

Učestalo mokrenje: Muškarci s BHP-om često osećaju potrebu za mokrenjem češće nego obično. To može uključivati često noćno mokrenje.

Slab mlaz urina: Protok urina može biti slabiji ili slabijeg pritiska nego prije, što može rezultirati teškoćama u pražnjenju mokraćnog mehura.

Otežano mokrenje: Osjećaj da je teško početi mokrenje ili da se urin ne može potpuno isprazniti.

Uticaj BHP-a na muško zdravlje: Razumijevanje povećane prostate

Problemi s mokrenjem: Povećana prostata može pritisnuti uretru i ometati normalno mokrenje. To može rezultirati učestalim mokrenjem, slabim mlazom urina, otežanim početkom mokrenja i osećajem nepotpunog pražnjenja mokraćnog mehura.

Kvalitet života: Simptomi BHP-a mogu biti neugodni i ometati svakodnevne aktivnosti. Muškarci se često suočavaju s noćnim mokrenjem koje može narušiti san i smanjiti kvalitet života.

Komplikacije: Ako se BHP ne liječi ili se ne kontroliše, mogu se javiti ozbiljnije komplikacije poput urinarne infekcije, blokade mokraćne cevi, kamenja u bešici i oštećenja bubrega.

Psihološki efekti: Simptomi BHP-a, poput čestih odlazaka na toalet ili osjećaja nedovoljnog pražnjenja mokraćnog mehura, mogu izazvati stres, nelagodu i anksioznost kod muškaraca.

Prevencija i liječenje BHP-a

Prevencija i liječenje benigna hiperplazija prostate (BHP) uključuje niz pristupa koji mogu pomoći u upravljanju simptomima i očuvanju zdravlja prostate. Evo kratkog pregleda:

Prevencija:

Redovni pregledi: Muškarci stariji od 40 godina trebaju redovno odlaziti na pregled prostate kako bi rano otkrili eventualne promjene ili probleme.

Zdrav način života: Održavanje zdrave tjelesne težine, pravilna ishrana bogata voćem, povrćem i vlaknima te redovna fizička aktivnost mogu doprinijeti zdravlju prostate.

Smanjenje stresa: Stres može pogoršati simptome BHP-a, stoga je važno pronaći načine za smanjenje stresa i opuštanje, kao što su vježbe disanja, meditacija ili aktivnosti koje vam donose zadovoljstvo.

Liječenje:

Praćenje: U nekim slučajevima, kada simptomi BHP-a nisu izraženi ili narušavaju kvalitet života, može se preporučiti samo praćenje stanja uz redovne kontrole.

Medicinski tretmani: Postoje razni lijekovi koji se mogu propisati za olakšanje simptoma BHP-a, kao što su alfa blokatori ili inhibitori 5-alfa reduktaze. Oni djeluju na smanjenje veličine prostate ili opuštanje mišića prostate i mokraćne cijevi.

Proceduralni zahvati: U slučajevima težih simptoma ili kada druge terapije ne daju rezultate, mogu se preporučiti proceduralni zahvati kao što su transuretralna resekcija prostate (TURP), laserska ablacija prostate ili minimalno invazivne metode kao što su transuretralna mikrovalna terapija (TUMT) ili transuretralna igličasta ablacija (TUNA).

Hirurški zahvati: U rijetkim slučajevima, kada su simptomi ozbiljni i druge terapije nisu efikasne, može se razmotriti kirurško uklanjanje dijela ili cijele prostate (prostatektomija).

Uticaj matične mliječi i pčelinjeg polena na prevenciju BHP-a kod muškaraca?

Za matičnu mliječ i pčelinji polen se često navode neki potencijalni mehanizmi djelovanja, poput antioksidativnih svojstava, protuupalnih svojstava ili podrške imunološkom sistemu, koji bi mogli biti korisni za zdravlje prostate.

Med je prirodni proizvod koji sadrži različite hranjive tvari, uključujući vitamine, minerale, enzime i antioksidanse. Neki zagovornici tvrde da ove hranjive tvari i antioksidansi u medu mogu imati blagotvoran efekat na zdravlje prostate pogotovo obogaćen matičnom mliječju i pčelinjim polenom

Leave a Comment

Za narudžbe preko 80KM i više poklanjamo Deblokator sinusa u vrijednosti 18,90KM

NARUČITE proizvode kataloške vrijednosti 80,00Km i više i poklanjamo vam deblokator sinusa BESPLATNO

AKCIJA traje do 31.07.2024

Deblokator sinusa