Šta su hemoroidi i kako ih prepoznati

Šta su hemoroidi i kako ih prepoznati

Šta su hemoroidi i kako ih prepoznati

Hemoroidi su natečene vene u području anusa i donjeg dijela rektuma (debelog crijeva). Obično nastaju kao posljedica naprezanja uslijed pražnjenja crijeva ili kod zatvora, međutim, uzroci mogu biti različiti: učestalo  dugo sjedenje, pogotovo na wc šolji, nasljedni faktor ,prehrambene navike,  česti zatvori ili proljevi, prekomjerna težina, nošenje teških predmeta, trudnoća… Ponekad mogu izazvati bolove i krvarenje.

Procjenjuje se da svaki drugi čovjek ima hemoroide, odnosno čak 75% odraslih osoba se barem jednom u životu suočilo sa pojavom hemoroida do svoje 50-te godine.

Iako hemoroidi mogu biti neugodni, obično su bezopasni, ali ukoliko se pojavi krvarenje, potrebno je posjetiti liječnika.

Vrste  hemoroida

Najčešći simptomi  hemoroida

Preventivne mjere za sprečavanje hemoroida

Koliko traju hemoroidi?

Liječenje hemoroida

Prirodno liječenje hemoroida

Prehrana i hemoroidi

Zašto Dr Gabriels krema za hemoroide?

Vrste  hemoroida

U zavisnosti od toga gdje se nalaze razlikujemo 2 tipa hemoroida: unutrašnji i vanjski hemoroidi.

Vanjski hemoroidi se nalaze oko anusa, vidljivi su i opipljivi i puno bolniji,  s obzirom da se u tom području nalazi puno nervnih završetaka.

Također, može se desiti da se ispod kože stvori krvni ugrušak koji se zove trombozirani hemoroid, odnosno, perianalna tromboza, koja se također karakteriše kao vanjski hemoroid.

Unutrašnji hemoroidi se nalaze u unutrašnjosti debelog crijeva i često se ne mogu osjetiti, niti vidjeti. Također, često nisu bolni jer u tom dijelu rektuma nema puno nervnih završetaka osjetljivih na bol.

Postoje četiri stadijuma unutrašnjih hemoroida:

Prvi stepen hemoroida

I Stupanj: Blago povećan hemoroidalni čvor praćen je nekim od simptoma bolesti, poput svrbeža i peckanja, te povremenog krvarenja nakon stolice.

Drugi stupanj hemoroida

II Stupanj: Znatno povećan hemoroidalni čvor koji ne izlazi kroz anus, ili se pojave nakon stolice, ali se spontano vraćaju unutra. Tegobe obuhvataju  povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež i pečenje, osjećaj punoće u anusu, bolesnici mogu napipati čvorić na anusu koji se povuče

Treći stupanj hemoroida

III Stupanj: Povećan hemoroidalni čvor koji probija kroz anus, ali se može reponirati (rukom vratiti unutar analnog otvora). Tegobe su iste kao i u stadiju II, ali se krv pojavljuje ne samo nakon stolice, nego se može primjetiti i na vešu.

Četvrti stupanj hemoroida - Šta su hemoroidi i kako ih prepoznati

IV Stupanj: Izlazak hemoroida kroz anus, bez mogućnosti vraćanja. Ovdje tegobe uključuju stalnu nelagodu i bol, česta krvarenja nevezano za stolicu,  smeđi ili krvavi isjcedak na vešu, obično praćeno velikim vanjskim hemoroidima.

Najčešći simptomi  hemoroida

Vrlo je bitno pravilno dijagnosticirati hemoroidalnu bolest, jer pogrešna dijagnoza može dovesti do mogućih komplikacija. Zato je bitno poznavati simptome hemoroidalne bolesti i svakako u slučaju pojave krvi obavezno obaviti liječnički pregled radi postavljanja tačne dijagnoze.

Simptomi hemoroidalne bolesti se razlikuju kod unutrašnjih i vanjskih hemoroida.

Simptomi kod vanjskih hemoroida uključuju bol, peckanje, svrbež oko anusa, otežano sjedenje zbog oteknuća analne regije. Pojava krvi u toku i nakon stolice je moguća.

Simptomi kod unutrašnjih hemoroida su pojava krvi tokom stolice i na toalet papiru, bez pretjerane boli. Međutim, ukoliko dođe do prolapsa hemoroida to stanje može izazvati neugodu i bol, posebno tokom pražnjenja debelog crijeva.

Preventivne mjere za sprečavanje hemoroida

S obzirom da su hemoroidi neugodna pojava koja kod bolesnika izaziva bol i nervozu, potrebno je znati kako na vrijeme spriječiti pojavu hemoroida, odnosno, kako se to u narodu kaže: “Bolje spriječiti, nego liječiti“. Postoji nekoliko jednostavnih načina kako spriječiti pojavu ili ublažiti simptome postojeće homoroidalne bolesti.

  • Nemojte se napinjati prilikom pražnjenja crijeva
  • Izbjegavajte dugo sjedenje na wc šolji
  • Ne trpite, nego idite na wc čim osjetite potrebu
  • Pijte dovoljno vode, to će omekšati stolicu i olakšati pražnjenje crijeva
  • Jedite hranu bogatu vlaknima
  • Krećite se, to će poboljšati prokrvljenost i ubrzati peristaltiku (pokrete crijeva)
  • Održavajte zdravu težinu

Koliko traju hemoroidi?

Koliko dugo će hemoroidi trajati ovisi od osobe do osobe, te od stadija bolesti. Mali hemoroidi se mogu sami povući već nakon par dana, bez tretmana, uz eventualne izmjene u prehrani i promjenu stila života.

Međutim, veliki, hronični hemoroidi koji bole ili čak krvare se neće povući sami, nego zahtjevaju određeni tretman.  Može potrajati i nekoliko sedmica dok se ne osjeti poboljšanje, ali u nekim slučajevima je olakšanje bolova i neugode moguće tek nakon hirurškog zahvata.

Liječenje hemoroida

Kada su se hemoroidi već pojavili, potrebno je pristupiti  njihovom adekvatnom tretmanu, odnosno liječenju. Pri tome se mora znati da je, u slučaju pojave krvi u stolici ili na donjem vešu, potrebno odmah kontaktirati ljekara.

Hemoroidi se  mogu liječiti biljnim pripravcima, medicinskim preparatima i hirurškom metodom.

Promjena stila života također pomaže u blažim slučajevima, međutim postoji i par stvari koje možete pripremiti i kod kuće, kako biste olakšali tegobe. Tople kupke ponekada pomažu i to tako da sjedite u toploj vodi  10-15 minuta.

Ukoliko je analno područje otečeno i bolno, možete napraviti i hladne obloge. Stari narodni lijek koji se pokazao dosta uspješan kod olakšavanja tegoba kod vanjskih hemoroida, su kompresa sa kantarionovim uljem.

Da biste sami napravili ovaj narodni lijek potrebno je nanijeti kantarionovo ulje na čistu kompresu ili vatu, te to postaviti na bolno mjesto. Također, kupke od Hamamelisa mogu pomoći.

Higijena

Pravilna i redovna analna higijena je od izuzetne važnosti. Nakon svakog pražnjenja crijeva je potrebno oprati analno područje toplom vodom, bez upotrebe sapuna, jer sapuni mogu dosatno iritirati osjetljivo područje, te se obrisati mekanim ručnikom, blagim tapkanjem područja.

Ukoliko osjetite jaču bol, peckanje, neugodnost pri sjedenju i pražnjenju crijeva, onda pomoć možete protražiti u apotekama u kojima bez recepta možete kupiti masti ili supozitorije koje umanjuju bol, oteknuće i peckanje.

Međutim, takvi preparati obično sadrže i kortikosteroid hidrokortizon. Također, možete uzeti i neke analgetike kako bi si olakšali bolove.

Međutim,  na tržištu postoje i različiti preparati koji su sigurni za upotrebu u navedenim situacijama, a potpuno su prirodnog sastava, kao što je to slučaj kod Dr Gabriels Terminator hemoroida , koja se može naručiti i online sa 100% garancijom povrata novca?

Međutim, ukoliko ste već probali sve druge metode i poboljšanje se ne vidi, onda možda trebate medicinski hirurški zahvat. U tom slučaju doktor će različitim medicinskim pomagalima poput lasera, infracrvenog svjetla, ili hemijskim sredstvima pokušati ukloniti hemoroide. U slučaju velikih hemoroida u stadiju IV, doktor će hirurškim putem, pomoću skalpela ukloniti hemoroide.

Prirodno liječenje hemoroida

Ono što je bitno naglasiti je da već samom upotrebom masti bilo koje vrste (može i maslinovo ulje ili svinjska mast) postiže se zaštitni efekat i tegobe poput peckanja i svrbeža se smanjuju.

Dakle, pošto hemoroidi ne dozvoljavaju analnom sfinkteru potpuno zatvaranje, dio stolice, a s njom i malo žuči iscuri na vanjsko područje anusa i tu stvara iritaciju koja se ispoljava kao svrbež ili peckanje,  a nekada i kao osjećaj bockanja u analnoj regiji.

Upravo iz tog razloga, da bi se zaštitilo osjetljivo analno područje potrebno je koristiti masne tvari, posebno nakon pranja. Kao što smo već naveli, kantarion i hamamelis pomažu kod ublažavanja tegoba uzrokovanih pojavom hemoroida. Također, u tretmanu hemoroida se jako dobar pokazao i gavez.

Recept za kremu protiv hemoroida

 Mast od gaveza možete napraviti i sami i to tako da 100 g naribanog korijena gaveza stavite u 100 g rastopljene svinjske ili biljne masti. Pržiti treba par minuta dok ne nastane rastvorena kaša. Ohladiti i procijediti kroz lanenu krpu ili cjedilo.

Mast pohraniti u odgovarajuću ambalažu (staklenke) te mazati oboljela mjesta. Još jedna biljka se zbog aktivne komponente escina koji se nalazi u njenom sastavu jako često koristi u preparatima protiv proširenih vena i hemoroida,  a to je divlji kesten.

 Divlji kesten, pored mnogih drugih tvari, u najvećem procentu sadrži escin koji dovodi do jačanja stijenke vena, tako da smanjuje nakupljanje tečnosti u venama. Također ima i protuupalno djelovanje i smanjuje sakupljanje krvi krvi u venama.

Ukoliko niste vješti da sami pravite prirodne preparate kod kuće, to nije problem, jer danas na tržištu ima jako puno različitih preparata koji pomažu kod uklanjanja hemoroida.

Jedna od njih je i mast Dr Gabriels Terminator hemoroida, koji u svom sastavu sadrži i gavez i divlji kesten inkorporirane u podlogu od pčelinjeg voska koji savršeno štiti iritirano analno područje, sprječavajući tako dalju iritaciju.

Prehrana i hemoroidi

Prehrana je vrlo bitan faktor u prevenciji i tretmanu hemoroida. Kao što smo već spomenuli, promjenom životnog stila,  a što podrazumijeva promjenu prehrane, dovoljna hidratacija, kretanje i odgovarajuća higijena, uveliko se može poboljšati stanje.

Pravilna prehrana je jedan od prvih koraka koje treba poduzeti da bi se umanjile tegobe izazvane pojavom hemoroida. Hrana bogata vlaknima je ono što bi trebalo uvesti u redovnu prehranu, jer vlakna smekšavaju stolicu i olakšavaju defekaciju (pražnjenje crijeva).

Koje voće konzumirati?

 Voće i povrće je bogato vlaknima, pa je u svoju prehranu potrebno uvesti što više voća i povrća, a prema preporuci  nutricionistice sa kliničkim iskustvom Lise Wartenberg i NNIDK

(Nacionalni institut za dijabetes, probavu i bolesti bubrega) posebno jabuka, šljiva, crvenog bobičastog voća, kruške, brokule, tikva, grašak, grah, batat. Također potrebno je uključiti i cjelovite žitarice koje je moguće kombinovati sa voćem i napraviti ukusnu i zdravu kašu.

Monogi ljudi koji imaju hemoroidalnu bolest se pitaju da li smiju jesti banane ako imaju hemoroide. Banane i hemoroidi su zapravo dobri saveznici. Naime, uvriježeno je mišljenje da banane stvaraju zatvor i stoga se ne preporučuju jesti ako neko ima problema sa hemoroidima. Međutim, to je daleko od istine.

Banane su bogat izvor minerala, šećera i vlakana i zapravo mogu pomoći kod ublažavanja upale i to tako da se kroz proces osmoze, voda se izvlači iz ćelija i smanjuje bol uzrokovanu hemoroidima.  

Kako se navodi u članku objavljenom u Nutritioncrown bitno je samo skrenuti pažnju da sve ljekovite tvari su zapravo sadržane u zrelim bananama.

Zelene banane će prije izazvati zatvor, zato ih treba izbjegavati, ili se mogu jesti pečene, u kojem slučaju neće izazvati konstipaciju (zatvor).

Hrana koja se ne preporučuje jesti osobama koje imaju probleme sa hemoroidima je začinjena i ljuta hrana, mliječni proizvodi, te generalno hrana koja stvara zatvor, poput slatkiša, sladoleda, fast food..

Dr Gabriels terminator hemoroida

Također, željezo koje se može naći u nekim vitaminskim suplementima može izazvati zatvor, pa je potrebno to imati u vidu ukoliko osoba koja ima hemoroide upotrebljava takve suplemente. Također, željezo boji stolicu u crnu boju, tako da može dovesti do lažne uzbune ukoliko hemoroidi krvare.

Sportaši uslijed čestih napora, posebno ukoliko dižu veće težine, također se mogu suočiti sa pojavom hemoroida,  a ukoliko koriste i proteinske suplemente, to može dovesti do pojave zatvora, te je neophodno voditi računa o dovoljnoj hidrataciji.

Zašto Dr Gabriels krema za hemoroide?

Zanimljiva je činjenica da je Napolen Bonaparte tokom bitke kod Waterloo-a imao simptome akutno tromboziranih hemoroida praćene jakom boli.

Većinu je vremena boravio u šatoru te nije mogao jahati na konju i obilaziti bojište kao što je  uobičajeno radio tokom bitaka. Što je u konačnici dovelo do njegovog velikog poraza.

Poraz je obično posljedica puno sitnih grešaka u nizu, a možda su upravo hemoroidi bili jedna od sitnih grešaka koje su dovele do poraza Napoleona u toj bitci. A zašto gubiti bitke i činiti male pogreške izazvane neugodnostima koje uzrokuju hemoroidi, ako postoji prirodno rješenje za te probleme?

Sasvim prirodnog sastava, bez dodanih parabena ili bilo kakvih drugih tvari koje bi mogle stvoriti iritaciju osjetljivog analnog područja. Dr Gabriels Terminator hemoroida je odličan izbor za tretman hemoroida.

Leave a Comment