Anemija- simptomi, vrste anemija i liječenje prirodnim putem

Anemija- simptomi, vrste anemija i liječenje prirodnim putem

Anemija simptomi

Šta je anemija ili malokrvnost

Anemija je stanje koje se javlja kada dođe do značajnog pada crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u krvi, pri čemu se smanjuje i glavni gradivni elemenat eritrocita – hemoglobin. Hemoglobin ima veoma bitnu ulogu u prijenosu kisika , jer upravo on za sebe vezuje kiseonik i njegova uloga je da taj kiseonik putem krvotoka prenosi do svih tkiva i organa u telu, kako bi oni mogli normalno da funkcionišu.

Optimalna koncentracija hemoglobina potrebna za zadovoljavanje fizioloških potreba varira u zavisnosti od starosti, pola, nadmorske visine mjesta prebivališta, navika (pušenje) i trimestra trudnoće.

Ako imate anemiju, novo hemoglobina u Vašoj krvi će biti nizak, te Vaši organi neće dobijati dovoljno kisika, a simptomi poput osjećaja umora, kratkog daha, vrtoglavice su rezultat upravo manjka kisika u organima.

Posljedice manjka hemoglobina mogu dovesti do poremećaja u radu mnogih organa, što može biti potencijalno opasno stanje. Stoga je izuzetno bitno na vrijeme prepoznati simptome anemije i na vrijeme započeti tretman i liječenje, kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice po zdravlje.

Koje vrste anemija postoje i kako nastaje anemija?

Anemija je dosta česta pojava kod žena, male djece i starijih ljudi. Smatra se da čak četvrtina čovječanstva, odnosno, 24,9% ljudi imaju neki oblik anemije. Ono što je bitno znati je da:

 • Neke vrste anemija se mogu naslijediti i moguće je da već od rođenja dijete pati od anemije
 • Žene imaju veći rizik odoboljevanja odanemije zbog mjesečnog gubitka krvi, te povećanih potreba za opskrbom krvlju tokom trudnoće
 • Starija populacija je sklonija oboljevanju od anemije jer je više vjerovatno da pate od neke hronične bolesti (posebno bolesti bubrega, hipertireoidizam, dijabetes, reumatoidni artritis…)

Anemija nije bolest nego simptom koji upućuje na postojanje neke druge bolesti ili poremećaja u organizmu. Ako se kod nekoga otkrije anemija potrebno je utvrditi uzrok i tip anemije.

Postoji više od 400 tipova anemija i sve imaju različite uzroke i načine liječenja. Neke anemije nisu tako zabrinjavajuće i lako se saniraju, dok druge zahtjevaju ozbiljan medicinski tretman. Zato je bitno utvrditi o kojoj vrsti anemije se radi.

Postoje tri osnovne grupe anemija:

 • Anemija uzrokovana gubitkom krvi
 • Anemija uzrokovana smanjenom ili defektnom produkcijom eritrocita
 • Anemija uzrokovana raspadom (hemolizom) eritrocita

Šta se može desiti ako puno ili dugotrajno krvarite?

Ova vrsta anemije se javlja uslijed dugotrajnih krvarenja,  a kojih čak i ne morate biti svjesni. Takva su krvarenja iz gastrointestinalnog trakta uslijed upalnih procesa, hemoroida, krvarenja uzrokovana čirom na želudcu, kao i krvarenja kao posljedica kancerogenog oboljenja.

Također, upotreba nekih lijekova, poput nesteroidnih antireumatika aspirina ili ibiprofena, može izazvati krvarenje koje može proći neprimjećeno i tek nakon dugotrajne upotrebe da  postanete svjesni štete koju su lijekovi izazvali. Kod žena koje imaju obilne menstruacije, ozbiljnih povreda ili nakon nekih hirurških zahvata, također može doći do pojave ove vrste anemije.

Šta se desi kada se ne proizvodi dovoljno eritrocita?

Smanjena proizvodnja eritrocita ili u situaciji kada se desi da proizvedeni eritrociti nisu baš onakvi kakvi bi trebali biti, može doći do nastanka anemije. U zavisnosti od toga, razlikuje se više vrsta anemija, a najčešće su:

 • Anemija uzrokovana problemima sa koštanom srži ili matičnim stanicama
 • Anemija uzrokovana manjkom željeza (sideropenična anemija)
 • Anemija srpastih ćelija (srpasta anemija)
 • Anemija uzrokovana manjkom vitamina, posebno vitamina B12 i folne kiseline

Kako koštana srž i matične stanice utječu na stvaranje eritrocita?

Ukoliko postoji problem sa vašom koštanom srži koja ispunjava središnji dio kosti i u kojoj se proizvode eritrociti, onda dolazi do poremećaja u stvarnju zdravih eritrocita.

Također, ukoliko u koštanoj srži nema dovoljno matičnih stanica, ili matične stanice ne „rade“ kako treba, onda se ne može stvoriti ni dovoljan broj eritrocita jer se oni stvaraju iz matičnih stanica. Ovdje opet imamo više podvrsta anemija koje su uzrokovane poremećajem u matičnim stanicama ili koštanoj srži i najpoznatije su:

 • Aplastična anemija-uzrokovana manjkom ili nedostatkom matičnih stanica. Uzrok može biti nasljednog karaktera ili uslijed upotrebe nekih lijekova, radijacije, kemoterapije ili infekcije koštane srži.
 • Anemija uzrokovana trovanjem olovom– olovo je toksično za koštanu srć i dugotrajna izloženost olovu ili unos olova u organizam može oštetiti koštanu srž do te mjere da više ne moće proizvoditi eritrocite
 • Talasemija– anemija koja nastaje uslijed problema i formiranju hemoglobina pri čemu su eritrociti defektni i ne mogu obavljati svoju funkciju. Ova vrsta anemije najčešće nasljedna.

Šta znači manjak željeza u krvi?

Ova vrsta anemije nastaje uslijed nedostatka željeza u organizmu, pri čemu koštana srž ne može da stvori dovoljno hemoglobina,  a koji je, kako smo rekli, ključan za prenos kisika putem krvi.

Razlog za nastanak ove vrste anemije može biti nedovoljan unos željeza, bolesti crijeva poput Chronove bolesti, upotreba nekih lijekova koji smanjuju resorpciju željeza, trudnoća i dojenje, često darovanje krvi ili mikrokrvarenja u gastrointestinalnom traktu.

Šta je to srpasta anemija i kakvi su to srpasti eritrociti?

Normalni, zdravi eritrociti su okruglog ili ovalnog oblika. Međutim, zbog poremećaja u genima, kod srpaste anemije se proizvode eritrociti koji nisu okrugli nego imaju oblik srpa.

Takvi eritrociti su slabi i lako pucaju, što dovodi do toga da se kisik ne može prenijeti do svih organa. Također, ovakvi eritrociti su skloni sljepljivanju i akumulaciji u malim krvnim žilama i izazivati bol.

Manjak vitamina B12-šta se može desiti?

Kada se kroz hranu ne unosi dovoljno vitamina i minerala, posebno vitamina B12 i folne kiseline, može doći do nastanka anemije, posebno pri nedostatku vitamina B12 i folata, koji su neophodni za proizvodnju eritrocita.

Dakle, manjkava  prehrana uslijed raznih dijeta, smanjen unos mesa, konzumacija alkohola, gastrointestinalni problemi zbog kojih je smanjena resorpcija vitamina u crijevima, upotreba lijekova koji smanjuju resorpciju vitamina B12 i folne kiseline, ili ukoliko prekuhavate povrće ili ga ne unosite dovoljno, može doći do nastanka anemije.

Uslijed manjka vitamina B12 i folne kiseline nastaju dvije vrste anemije:

 • Megaloplastična anemija-nastaje uslijed nedostatka vitamina B12 i folata
 • Perniciozna anemija– nastaje uslijed nemogućnosti apsorpcije vitamina B12

Šta je hemoliza eritrocita?

Kada se desi da eritrociti lako pucaju, pri čemu dolazi do izlaska hemoglobina iz eritrocita, kažemo da je došlo do hemolize eritrocita. Uslijed takvog stanja, kisik se ne može prenositi kroz krvotok i organi ostaju bez kisika i u takvoj situaciji se razvija hemolitička anemija.

Dakle, hemolitička anemija nastaje kao posljedica hemolize, odnosno nastaje kada koštana srž ne može nadoknaditi gubitak crvenih krvnih stanica. Može uključivati hemolizu, odnosno razaranje eritrocita kod koje se krvne stanice uništavaju u cirkulaciji ili onu u kojoj se stanice uništavaju u jetri ili slezeni.

Ovu vrstu anemije mogu uzrokovati neke bolesti i stanja kao što su: tumori, leukemija, limfomi, povećana slezena, a može se pojaviti i kao posljedica uzimanja lijekova.

Najteži oblik anemije nastaje kod primanja transfuzije crvenih krvnih stanica pogrešne krvne grupe. Hemolitička anemija je izlječiva kada se otkrije njezin uzrok koji se onda tretira.

Liječenje anemije prirodnim putem

Kao što smo prethodno rekli, liječenje različitih anemija zahtjeva i različito liječenje. Nakon što se utvrdi o kojem tipu anemije se radi, pristupa se medikamentoznom liječenju, dakle uključuju se odgovarajući lijekovi,  a u nekim slučajevima, kao kod bolesti koštane srži i aplastične anemije, potrebna je i transfuzija krvi.

U drugim slučajevima, anemija se vrlo uspješno rješava upotrebom vitaminskih suplemenata i prirodnih preparata i pripravaka.

Također, ako spadate u neku od rizičnih skupina koji su skloni pojavi anemije, najbolje je posvetiti se prevenciji i voditi računa o prehrani i unosu željeza, vitamina i minerala.

U prevenciji, ali i u tretmanu anemije su se od davnina koristili sokovi od cvekle i crvenog bobičastog voća poput ribizli, kupina i borovnica. Također, čaj ili prirodni, domaći,sok od žare sa citrusima daje odlične rezultate i poboljšava krvnu sliku već nakon 3 sedmice upotrebe.

Koštunjavo voće, poput oraha, koštice marelice koja je bogata vitaminom B17, badema, lješnaka,   je odličan izbor za borbu protiv anemije. U svoju prehranu uključite meso, povrće, ali i koštunjičavo voće koje možete uzimati umjesto grickalica. Ne samo da ćete se riješiti anemije, nego ćete primjetiti i pozitivne efekte na srce, krvne žile i mozak.

Naša preporuka je svakako i prirodni preparat koji je vrlo moćna kombinacija đumbira, nevena, lješnjaka, badema, oraha, sjemenki bundave, sjemenki marelice, cimeta, propilisa i meda. Preparat  Dr Gabriel's Snažna krv sadrži spoj  pažljivo biranih prirodnih sastojaka koji djeluju u sinergiji i pojačavaju djelovanje, postižući tako maksimalan učinak i djelotvornost. 

Ovaj preparat je namjenjen ljudima koji imaju lošu krvnu sliku, lošu ishranu, osjećaj slabosti i malaksalosti, kao i za ljude koji imaju manjak energije ili se oporavljaju od neke operacije ili bolesti. Također je odličan za pripremu pred operativne zahvate, kao preventiva, a preporučuje se i ženama koje imaju obilna mjesečna krvarenja.

Leave a Comment