Primjena i benefiti ulja ćurekota

Primjena i benefiti ulja ćurekota

Primjena i benefiti ulja ćurekota

Već svima je poznato da je čurekot lijek za sve zdravstvene tegobe i problem i ovo ulje je popularno kod svih generacija. Osim dnevnog konzumiranja kojim se svakodnevno borite protiv zdravstvenih napasnika, također i vanjskom primjenom na kožu i kosu možete liječiti određene probleme. Čurekot se koristi i kao prevencija za pojavu raznih vrsta bolesti. U nastavku slijede recepti od čurekotovog ulja

Primjena za ublažavanje reume

Ukoliko imate problema sa reumom, potrebno je da zagrijete ulje čurekota. Nakon što bude ugodno toplo, bolna mjesta izmasirajte ovim uljem. Osim masaže, preporučuje se redovna konzumacija u kombinaciji s medom koji će dodatno ojačati vaš imunitet i pojačati djelovanje čurekota.

Čurekotovo ulje i hemoterapija

Čurekotovo ulje se već duži niz godina koristi kod ublažavanja neželjenih pojava nakon hemoterapije te kod spriječavanja pojave ovakvih problema. Također je veoma važno u ovakvim situacijama održavati imunitet, a čurekot je idealno rješenje i za to.

Preporučeno je da se u ovakvim situacijama konzumira tri puta na dan po jedna čajna kašika.

Tretiranje akni, bubuljica i mitisera

Ukoliko imate probleme s kožom lica, te vam se stalno pojavljuju problemi poput akni ili mitisera uradite sljedeće:

Pola čajne kašike čurekotovog ulja zagrijte u vodi i kada proključa parite lice i pustite da čurekot blagotvorno djeluje na vašu kožu. Postupak ponavljajte svakodnevno.

Problemi s prolivom

Kada vam se pojave stomačni problemi kao što je problem proliva, pokušajte sljedeće:

Jednu čajnu kašiku čurekotovog ulja pomješajte sa šoljom tečnog jogurta. Smjesu pijte dva puta dnevno.

Problemi s vidom

Ako su vam se pojavili problemi s vidom ili ih imate odavno ali ne pronalazite rješenje, pokušajte sa sljedećim receptom:

Kapke i područje oko očiju svaku večer prije spavanja masirajte sa pola čajne kašiče maslinovog ulja. Odličan dodatak ovoj terapiji jeste prirodni sok od mrkve koji ćete redovno konzumirati dva puta na dan ujutro i navečer.

Pojava gripa i prehlade

Dolaskom hladnijih dana, grip i prehlada nas sve češće napadaju, zar ne? Odlična preventiva ali i lijek za to jeste sljedeće:

Jedna kačika čurekota i jedna kašika meda ujutro i navečer je odlična preventiva i lijek za ovakvu vrstu problema. Ako imate problem sa zapušenim sinusima, par kapi čurekota nekoliko puta na dan umasirajte u nosnice.

Migrene i česte glavobolje

Ova pojava je veoma čest gost kod svih. Kako biste spriječili bol ove vrste, čurekotovo ulje umasirajte na sljepoočnice, nosnice i na vrh glave, Također, redovno konzumirajte čurekot onako kako je preporučeno na bocama.

Astma i bronhitis

Kod ovih problema veoma je važno inhalirati se jednom čajnom kašikom čurekota pomiješanom sa dva litra proključale vode. Pored toga, konzumacija čurekotovog ulja tri puta na dan će ublažiti ove tegobe.

Dijabetes

Ukoliko želite sniziti nivo šećera u krvi koristite ulje čurekota s tečnim manje masnim jogurtom dva do tri puta u toku dana.

Suha i lomljiva kosa?

Kada je vaša kosa neposlušna, te se veoma često lomi i nema sjaj i živost, ojačajte ju čurekotovim uljem. Pitate se kako?

Prije odlaska na spavanje napravite masku za kosu od čurekota tako što ćete jednostavno ulje nanijeti na kosu. Umasirajte ga duboko u vlasi i vlasište i umotajte u topao ručnik. Ostavite da tako djeluje tokom cijele noći te kosu ujutro isperite. Ukoliko želite da ulje djeluje i tokom dana i mučno vam je noću ponavljati ovu rutinu, prije svakog pranja kose na 20 minuta možete ponavljati ovaj postupak.

Ukoliko pak želite potaknuti rast i razvoj kose, možete čurekotovom ulju dodati i kokosovo ulje.

Maska za kožu od čurekota i limuna

Ovu masku ćete spremiti veoma brzo. Sjedinite jednu kašiku ulja čurekota, pola kašike limunovog soka i nanesite na lice te ostavite da djeluje 20 minuta. Potom isperite toplom vodom i blagim sapunom.

Piling s čurekotom

Ovu vrstu pilinga za lice ćete također veoma lagano napraviti. Sjedinite 3 kašike meda, jednu kašiku čurekotovog ulja i 2 kašike kafe. Kada sjedinite, vrhovima prstiju kružnim pokretima nanosite masku na tijelo i pričekajte da djeluje 10 do 15 minuta. Potom isperite blagim prirodnim sapunom.

Leave a Comment

MSM Kapsule + GRATIS Eliminator bolova

NARUČITE 1 pakovanja Dr Gabriels MSM kapsula i na poklon dobivate Eliminator bolova BESPLATNO

AKCIJA traje do 19.04.2024

25,00KM