Uticaj kokosovog ulja na pamćenje

Uticaj kokosovog ulja na pamćenje

Uticaj kokosovog ulja na pamćenje

Pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija. Pamćenje je uvelike značajno za čovjeka, za njegov razvoj i njegov identitet. Ono je u uskoj vezi s učenjem, mogli bismo reći da bez njega učenje ne bi imalo smisla jer je pamćenje mjesto na kojem se čuvaju informacije, a ujedno je i proces unutar čovjeka koji obrađuje te informacije.

Smetnje pamćenja se uglavnom kategoriziraju na tri načina:

  • Prema nazivu bolesti
  • Prema mjestu mozgovnog oštećenja
  • Prema funkcionalnom oštećenju mozga

Vitamini B kompleksa pomažu kod slabe koncentracije, razdražljivosti i poremećaja pamćenja. Za smetnje u koncentraciji i pamćenju najdjelotvorniji su vitamin B1 (tiamin), B6 (piridoksin), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin).

Istraživanja su pokazala da niska koncentracija tiamina može dovesti do gubitka pamćenja. Vitamin B6 povećava razinu dopamina, neurotransmitera koji pojačava budnost i koncentraciju. 

Folna kiselina je potrebna za pravilan razvoj živčanog sustava i može preventivno djelovati na gubitak pamćenja. Folna kiselina i kobalamin potrebni su za bolju iskoristivost kolina, osnovnog elementa pravilnog funkcioniranja mozga.

Uz sve ove savjete, ne zaboravite na važnost zdrave prehrane u pravilnom funkcioniranju mozga, ali i općeg psihofizičkog stanja organizma. Hrana idealna za zdravlje mozga je plava riba i nemasna piletina te voće, orašasti plodovi, povrće, cjelovite žitarice i sjemenke.

Trigliceridi srednjeg lanca (TSL) primarna su vrsta masnoće koja se nalazi unutar kokosovog ulja, poboljšavaju spoznajne sposobnosti u starijih odraslih osoba koje pate od poremećaja pamćenja kod Alzheimerove bolesti. Poboljšanje je zabilježeno već nakon samo jedne doze od 40 ml!!   

Smatramo da je kokosovo ulje kao hrana najbolji izvor triglicerida srednjeg lanca (TSL) jer sadrži približno 2/3 TSL po volumenu. Kokosovo ulje također ima širok spektar drugih zdravstvenih pogodnosti.

Ako ste zdravi i nemate nikakvih problema ipak pokušajte uključiti kokosovo ulje u svoju prehranu na način da zamijeni manje zdrave masti. Na primjer, zamijenite biljno ulje koje koristite za prženje jaja ili pečenje sa kokosovim uljem.

Uključite ga u prehranu tako da vam njegova konzumacija predstavlja užitak i na taj način osigurajte dobro zdravlje u budućnosti

Vodite računa o Vašem zdravlju jer zdravlje je najbolja investicija

Leave a Comment