Masna jetra – Šta je to?
Jetra je najveći organ unutar našeg tijela i pomaže našem tijelu u varenju hrane, skladištenju energije, te
uklanja toksine. Ukoliko jetra ne može da obavlja svoju funkciju, može doći do niza problema. Kada dođe
do nakupljanja masnoće u jetri onda kažemo da imamo masnu jetru.
Steatoza, ili masna jetra je jedno od stanja koja onemogućava jetru da kvalitetno obavlja svoju funkciju i stoga može biti potencijalno opasno stanje. Jetra normalno ima malo masnoće, ali ako nakupljena masnoća premaši 5% ukupne težine jetre, onda govorimo o masnoj jetri.
U ovom članku istražujemo uzroke, simptome i tretmane masne jetre, pružajući i savjete za prirodno
liječenje i zdravu ishranu.
Uzroci masne jetre
Nealkoholna masna jetra (NAFLD)– obično je povezana s gojaznošću, visokim nivoima holesterola i
metaboličkim sindromom. Česta je kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Alkoholna masna jetra (AFLD)– uzrokovana je pretjeranom konzumacijom alkohola, što narušava
sposobnost jetre da razgrađuje masti.
Ostali faktori: Loša ishrana bogata prerađenom hranom i šećerima, brzo mršavljenje, dugotrajna
upotreba određenih lijekova.
Šta je nealkoholna masna jetra?
Nealkoholna masna jetra je stanje kada dođe do oboljevanja jetre, ali koje nije uzrokovano dugotrajnim
unosom velikih količina alkohola. Postoje dvije vrste nealkoholne masne jetre:
- jednostavna masna jetra (NAFLD)-jetra je masna, ali nema upale, niti oštećenja stanica jetr
- nealkoholni steatohepatitis (NASH) u kojem je upala zahvatila jetru i došlo je do oštećenja satnic jetre, te do nakupljanja masnoća unutar jetre. Ovakvo stanje, ukoliko se ne tretira, može dovesti do fibroze, ciroze ili raka jetre.
Alkoholna masna jetra
Uslijed dugotrajne zloupotrebe alkohola dolazi do ozbiljnog oštećenja jetre, te je jedno od tih stanja i
alkoholom uzrokovana masna jetra.
Kada unosimo alkohol, jetra ima zadatak da taj alkohol razloži na
način da se može ukloniti iz organizma bez da napravi veća oštećenja. Međutim, u toku neutralisanja
alkohola, nastaju štetne supstance koje oštećuju jetru, ubrzavaju upalne procese i slabe naš odbrambeni
mehanizam.
Što više alkohola unosimo, oštećenja naše jetre su veća. Alkoholom uzrokovana masna jetra
je prva faza oboljenja jetre vezana za unos alkohola. Slijedeća faza je alkoholni hepatitis i ciroza.
FAKTORI RIZIKA
Naučnici se puno više bave ispitivanjima nealkoholne masne jetre. U nastojanju da pronađu uzroke i
rješenja za nealkoholnu masnu jetru uradili su mnogo studija koje su obuhvatile ljude različitog starosnog
doba, spola, različitih rasa, te podneblja, a što je bilo bitno zbog njihovih prehrambenih navika. Iako se
ne zna tačno šta izaziva nakupljanje masnoće u jetri, a koje nije izazvano prekomjernom konzumacijom
alkohola, uočeno je da određene grupe ljudi imaju veću šansu za nealkoholnu masnu jetru i to:
- Osobe sa dijabetesom tipa 2 i inzulinskom rezistencijom
- pretile osobe, posebno sa većom količinom masnih naslaga u predjelu stomaka
- osobe starije i srednje životne dobi
- osobe sa povišenim holesterolom i trigliceridima
- osobe sa povišenim tlakom (hipertenzijom)
- osobe koje koriste neke lijekove poput kortikosteroida
- osobe sa metaboličkim poremećajima
- osobe koje naglo izgube na težini
- osobe koje imaju određene infekcije poput hepatitisa C
- osobe koje su izložene otrovima
- osobe koje u porodici imaju slučajeve masne jetre
- osobe sa manjkom hormona rasta
- žene sa sindromom policističnih jajnika
- osobe sa smanjenom funkcijom štitne žlijezde (hipotiroidizam)
Interesantno je spomenuti da su studije pokazale da latinoamerikanci imaju veću sklonost ka oboljevanju
od masne jetre od bijele rase, a da pripadnici crne rase imaju najmanju učestalost u oboljevanju od ove
bolesti. Također, kada je u pitanju alkoholna masna jetra, žene su sklonije oboljevanju od masne jetre
nego muškarci.
Smatra se da oko 25% čovječanstva ima masnu jetru, što znači da je svaki četvrti čovjek na planeti
pogođen ovim oboljenjem.
Stručnjaci ne znaju pouzdano zašto se masnoća u nekim jetrama taloži brže i lakše, a u nekim ne. To bi
moglo biti povezano sa genetikom, prekomjernom težinom, inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa
2, te povišenim masnoćama u krvi. Međutim, neki ljudi, iako nemaju ni jedan od nabrojanih faktora rizika
također oboljevaju od masne jetre.
SIMPTOMI MASNE JETRE
Kao što smo već spomenuli u prethodnom članku na ovu temu, masna jetra je oboljenje koje obično
ne daje nikakve simptome. To je jedno tiho oboljenje koje je lako zamijeniti za mnoga druga bezazlena
oboljenja ili stanja, kao što je umor ili nelagoda u gornjem desnom dijelu abdomena. Zbog toga je bitno
pažljivo procijeniti čitav skup mogućih simptoma kako bismo sa sigurnošću mogli reći da se radi o
masnoj jetri.
Česti simptomi su:
- umor ili malaksalost
- loše opće stanje organizma
- bol u gornjem desnom dijelu stomaka
Mogući simptomi kod ozbiljnijeg i većeg oštećenja jetre uključuju:
- suhu kožu koja svrb
- hepatomegalija (uvećanje jetre)
- kratak dah
- oticanje nogu i stomaka
- vidljiva kapilarna mreža ispod kože
- uvećana slezena
- crveni dlanovi
- žuta boja kože i beonjača, žutica
KAKO DIJAGNOSTICIRATI MASNU JETRU?
Kao što smo rekli, masna jetra nema previše simptoma, pa često prođe nezamijećeno. Najčeće se otkrije
kada se urade nalazi jetrenih enzima u sklopu drugih analiza, te da bi doktor potvrdio sumnje, odnosno,
potvrdio sigurnu dijagnozu, učinit će slijedeće:
- Uzeti čitavu anamnezu (istoriju bolesti)-da li pijete alkohol ili ne, da li uzimate neke lijekove koji bi mogli dovesti do ovog stanja, imate li genetske predispozicije za masnu jetru
- uraditi fizički pregled koji uključuje kontrolu težine, uvećanja jetre, žutilo kožu
- uraditi testiranje krvi, posebno jetrene enzime, holesterol i trigliceride
- snimanje ultrazvukom, MRI, CT
- uraditi biopsiju, ako ništa drugo nije dalo pouzdane nalaze. Biopsija jetre je rijetko potrebna, ali j najpreciznija metoda za potvrdu težine bolesti. Prilikom biopsije jetre uzme se mali komadić tkiva jetre pomoću igle, te se kontroliše u laboratoriji na znakove upale. Na ovaj način se pouzdano odredi nivo oštećenja jetre.
TRETMANI MASNE JETRE
Najbolji pristup liječenju zavisi od osnovnog uzroka. Ukoliko se radi o nealkoholnoj masnoj jetri
preporučuje se:
Promjena životnog stila i gubitak kilaže:
- Zdrava ishrana za jetru: Fokusirajte se na hranu bogatu vlaknima, poput voća, povrća i integralnih žitarica.
- Dijeta za masnu jetru: Ograničite unos šećera, prerađene hrane i zasićenih masti.
- Smanjite unos alkohola ili ga potpuno izbjegnite.
Prirodni lijekovi za masnu jetru:
- Dodaci ishrani: Ulje jetre bakalara, omega-3 masne kiseline i vitamin E mogu pomoći u smanjenju upale.
- Biljni preparati poput mliječnog čička poznati su po svojoj sposobnosti da podrže zdravlje jetre.
Fizička aktivnost:
- Redovna vježba pomaže u smanjenju masnih naslaga, posebno oko stomaka, i poboljšava funkciju jetre.
Lijekovi:
- U nekim slučajevima, ljekari mogu prepisati lijekove za kontrolu holesterola, dijabetesa ili smanjenje upale jetre. Međutim, isto tako ako ljekar smatra da je upotreba nekih lijekova dovela do pojave masne jetre, možda će preporučiti da se terapija promijeni. Nipošto nemojte sami reducirati terapiju bez saglasnosti ljekara.
Kod alkoholne masne jetre najvažnije je da se prestane sa unosom alkohola. Ukoliko je potrebno ljekar će preporučiti program odvikavanja, uz odgovarajuću medikaciju.
PROMJENA ŽIVOTNOG STILA
Kod nealkoholne masne jetre, uzrokovane gojaznošću esencijalno je da dođe do promjene životnog stila.
Gubitak tjelesne mase je prvi korak ka smanjenju masnih naslaga u jetri i smanjenju upale.
Redovno vježbanje, kretanje i bilo koja vrsta fizičke aktivnosti mora biti dio svakodnevne rutine i prvi korak u promjeni životnog stila. Također, smanjenje veličine porcija i zdrava dijeta, odnosno smanjen unos kalorija uz redovnu fizičku aktivnost svakako može uveliko pomoći u tretmanu nealkoholne masne jetre.
Ljekari obično savjetuju da se izgubi 10% od ukupne tjelesne težine oboljele osobe, ali čak i gubitak 3-5% početne mase daje već značajne pozitivne rezultate. Kako bi se održala motivacija potrebno je zadati realne ciljeve, odnosno započeti sa laganom fizičkom aktivnosti ili sa srednje teškim fizičkim opterećenjem koje bi za početak trebalo da traje ne duže od 2.5 sata sedmično.
Kontrolu šećera i masnoće u krvi uz stalni nadzor ljekara je neophodno vršiti, kako bi ljeka
mogao prilagođavati terapiju shodno pacijentovom stanju.
Antioksidansi i suplementi također mogu pomoći. Mnogo je stvari koje mogu pomoći, a u zadnje vrijeme se dosta ispituje utjecaj vitamina E. Vitamin E je jak antioksidans koji pomaže zaštititi jetru od utjecaja slobodnih radikala i oštećenja koja mogu dovesti do upale, međutim, pošto nema još dovoljno naučnih podataka i vitamin E treba uzimati sa oprezom i uz konsultaciju sa ljekarom, s obzirom da se vitamin E ne preporučuje kod ljudi koji koriste lijekove za dijabetes 2.
Prirodni izvori vitamina E su bademi, sjemenke suncokreta, ulje masline. Vitamin D je još jedan antioksidans koji ima povoljan utjecaj na jetru, a posebno u periodu kada nema sunca bitno je vršiti suplementaciju vitaminom D.
Kalijum je oligoelemenat jako bitan za pravilno odvijanje mnogih funkcija u organizmu, a studije su pokazale da je manjak kalijuma povezan i sa metaboličkom disfunkcijom jetre. Kalijuma ima u bakalaru, lososu i sardinama, koji su dobri izvori i vitamina A i D, te masnih omega 3 kiselina.
Također, brokule, grašak, batat i voće poput banana, kivi i marelice su dobri prirodni izvori kalijuma. Neke studije ukazuju na to da kafa sa kofeinom jako povoljno djeluje na masnu jetru. Još nije u potpunosti jasan mehanizam djelovanja kafe na prevenciju oštećenja jetre, ali određena jedinjenja u kafi smanjuju upalu i oštećenja stanica jetre.
Omega 3 masne kiseline imaju protuupalna svojstva koja pokazuju benefite ne samo na kardiovaskularni sistem, nego i na jetru. Često se preporučuje suplementacija omega 3 masnim kiselinama kao dio dijete kod liječenja oboljenja jetre. Omega 3 masne kiseline se mogu naći u ribama i ulju kanole.Nekoliko je studija otkrilo da uzimanje omega – 3 masnih kiselina porijeklom iz ulja račića krila ili ribljeg ulja kao dodatka prehrani može poboljšati zdravlje jetre u odraslih i djece s dijagnozom masne jetre.
Dnevne doze ovih masnih kiselina koje su korištene u studijama iznosile su od 500 – 1000 mg za djecu, odnosno 2 – 4 g u odraslih. Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Digestive and liver disease u kojemu je sudjelovalo 40 odraslih osoba s masnom jetrom, pokazali su da je u 50% ispitanika koji su, uz promjenu prehrambenih navika, uzimali i riblje ulje došlo do smanjenja razine masti u jetri, a u 33% ispitanika došlo je kompletnog nestanka simptoma masne jetre.
Na kraju dat ćemo još par zanimljivih činjenica koje bi mogle biti motivirajuće u borbi protiv masne jetre:
- Jetra se može regenerirati čak i nakon što izgubi 70% svojih stanica.
- Svake minute jetra filtrira oko 1.5 litara krvi i obavlja više od 500 funkcija, uključujući metabolizam i detoksikaciju.
- Gubitak 5% tjelesne mase značajno smanjuje masne naslage u jetri.
Zaključak
Masna jetra je reverzibilno stanje ako se na vrijeme prepozna i liječi. Kroz pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i upotrebu prirodnih preparata, možete značajno unaprijediti zdravlje vaše jetre. Ako sumnjate na simptome ili imate faktore rizika, obratite se ljekaru za dodatnu procjenu i savjete.