8 Domaćih i prirodnih recepata za zdravu i lijepu kosu

8 Domaćih i prirodnih recepata za zdravu i lijepu kosu

8 DOMAĆIH I PRIRODNIH RECEPATA ZA ZDRAVU I LIJEPU KOSU

Lijepa i zdrava kosa je uvijek bila znak zdravlja, pa čak i većeg društvenog statusa. U 18.vijeku  duge perike sa loknama su nosili čak i muškarci, kako bi istakli svoj društveni status, zdravlje i ljepotu. Danas se predodžba lijepog donekle promijenila, ali ono što nikada nije izašlo iz mode je bujna i zdrava kosa.

Zašto gubimo kosu

Međutim, stres, nervoza,  upotreba raznih hemijskih preparata, nepravilna prehrana, smanjena cirkulacija uslijed sjedećeg stila života, pa čak i zagađenje zraka, doveli su do toga da je prirodna, zdrava kosa postala rijetkost.

U skoro svakom časopisu o ljepoti i zdravlju mogu se naći preparati za jačanje kose, za ponovni rast kose, perike za muškarce i žene, umetci, ekstenzije, tupei i šta sve ne, samo da bi se prikazalo kako zračimo zdravljem i imamo divnu zdravu kosu.

Razni hemijski tretmani poput bojenja kose, ondulacije, keratinskih i mnogih drugih tretmana možda više doprinose oštećenju kose, nego njenom poboljšanju, ali sve za ljepotu, zar ne?

Svakodnevno ravnanje kose ili uvijanje jako šteti kosi i ako se kosa ne njeguje, počinje da gubi sjaj, da opada i da puca.

Kako na prirodan način potaknuti rast kose?

Čak i netretiranoj kosi treba pomoć da ostane sjajna , bujna i zdrava, a posebno kosi koja je tretirana određenim preparatima i svakodnevno izložena visokim temperaturama pegle za kosu, fena ili figara.

Pa kako onda da se na prirodan način zaustavi opadanje kose?

U narodnoj medicini postoji par isprobanih recepata, koje smo izdvojili za Vas i koje donosimo u nastavku teksta.

RECEPT 1: ZA REGENERACIJU I HIDRATACIJU KOSE

1 čajna kašika kokosovog ulja

Sok jednog limuna

Pola šolje jogurta

1 jaje

Upute: U zdjeli umutiti jaje, te mu dodati ostale sastojke i dobro izmiješati da dobijete homogenu smjesu. Smjesu prtima dobro utrljati u vlasište, pa razmazati po cijeloj kosi, sve do vrhova (ukoliko je kosa duga). Pokriti toplim peškirom ili staviti kapu za tuširanje (može i najlonska kesa).

Ostaviti da stoji 15-20 minuta i zatim isprati toplom vodom. Nakon toga šamponirate svojim šamponom da isperete ostatke maske.

RECEPT 2: ZA RAST KOSE

1 kašika ricinisovog ulja

2 kašika maslinovog  ili kokosovog ulja

Upute: blago zagrijte ricinusovo ulje, da bude toplo, ali ne vruće. Zatim mu dodajte maslinovo ili kokosovo ulje. Miješajte da se poveže, a zatim utrljajte kružnim pokretima u tjeme.

Kružni pokreti će poboljšati cirkulaciju vlasišta i ishranu dlake, a ricinusovo ulje je bogato masnim kiselinama koje imaju antimikrobno dejstvo, te njeguju dlaku i potiče rast novih vlasi. Ulje držite na kosi 15 minuta, zatim dobro isperite šamponom.

RECEPT 3: ZA TANKU ISPUCALU KOSU

 

2 čajne kašike mljevenog cimeta

1 supena kašika kokosovog ulja

2 kašika čistog kakaoa

Upute: Dobro izmješajte kokosovo ulje sa cimetom da dobijete homogenu masku za kosu. Nanesite na vrhove kose, a zatim na ostatak kose i tjeme.

Tjeme dobro izmasirajte da potaknete cirkulaciju. Masku ostavite stajati na kosi 30-45 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Cimet iz maske će potaknuti cirkulaciju i jačanje dlake, dok masne kiseline iz kokosovog ulja djeluju tako da obnavljaju dlaku, dajući joj sjaj i zdrav izgled.

Kakao sadrži antioksidanse i gorki alkaloid teobromin koji potiču rast i čvrstoću dlake, dajući kosi volumen i sjaj.

RECEPT 4: ZA SUHU, OŠTEĆENU, HEMIJSKI TRETIRANU KOSU

2 kašike maslinovog ulja ili kokosovog ulja

1 jaje

1 kašika majoneze

Upute: izmješajete sve sastojke dobro dok ne dobijete homogenu smjesu. Zatim smjesu nanesite na cijelu kosu, dobro pokrivajuci dlaku od korjena do vrhova. Kosu zatim umotati u kapu za tuširanje i ostaviti 1-2 sata da stoji. Nakon toga kosu oprati na uobičajen način. Ova masa je posebno dobra za kosu koja je tretirana blanšom.

RECEPT 5: PROTIV OPADANJA KOSE

3 kašike soka luka

1 kašika kokosovog ulja

1 kašika maslinovog ulja

Upute: Izblendajte 1 veći luk ili 2 manja, tako da dobijete 3 kašike soka koji onda pomiješate sa kokosovim i maslinovim uljem. Posebnu pažnju posvetite korjenu u koji temeljito umasirajte smjesu. Zatim smjesu rasporedite na ostatak kose.

Ostavite da stoji 1 sat, a zatim operite na uobičajeni način. Luk poboljšava cirkulaciju i omogućava bolju ishranjenost dlake, kao i bolju oksigenaciju zbog čega se dlake regenerišu.

Također, luk je bogat sumporom koji potiče produkciju kolagena zbog čeha je dlaka čvršća i otpornija na vanjske utjecaje

RECEPT 6: ZA REGENERACIJU, PROTIV OPADANJA I  ZA BRŽI RAST KOSE

2 kašike  soka iz sitno narendanog đumbira (može i đumbir u prahu)

1 kašika maslinovog ili kokosovog ulja

1 kašika ricinusovog ulja

2 kašike soka od limuna

1 jaje

Upute: Sve sastojke dobro umiješati i početi sa pažljivim masiranjem tjemena, a zatim smjesu rasporedici na ostatak kose. Ostaviti da stoji 30 minuta, a zatim oprati kosu.

Đumbir ima antiupalno dejstvo, te pospješuje cirkulaciju čime potiče rast novih dlaka. Međutim, potreban je oprez kod ljudi koji imaju osjetljivo vlasište jer đumbir može iritirati vlasište.

Jaje je bogato proteinima i njeguje dlaku, te ubrzava njen rast, tako što ubrzava ćelijski metabolizam.

RECEPT 7: ZA OŠTEĆENU KOSU

1 supena kašika meda

1 supena kašika jogurta

1 supena kašika šećera

1 supena kašika pirea od banane

2 supene kašike jabučnog octa

Upute: Pomiješati sve sastojke i miješati dok se ne dobije glatka homogena smjesa. Prstima nanositi na tjeme, masirajući, a zatim nanijeti na ostatak kose. Kosu zamotati u plastičnu kapu za tuširanje kako bi se zadržala prirodna toplota tjemena.

Masku držati 20 minuta, a zatim isprati. U ovom receptu nabrojani sastojci djeluju sinhronizirano i to tako da vrše piling i temeljito čišćenje vlasišta, hrane dlaku, hidratiziraju, jačaju i daju joj sjaj.

RECEPT 8: PROTIV SVRBEŽA I PERUTI

Pomiješati 1 dio čistog jabučnog octa sa 10 dijelova vode

U blagi šampon dodati 1 čajnu kašiku sode bikarbone.

Upute: Kosu temeljito oprati smjesom šampona i sode bikarbone. Dobro isprati. Zatim mokru kosu oprati otopinom jabučnog octa i vode, dobro umasirati u vlasište i ostaviti da djeluje 5 minuta,  a zatim oprati toplom vodom bez upotrebe šampona.

Dokazano je da soda bikarbona i jabučni ocat temeljito čiste vlasište, imaju antibakterijsko dejstvo, smiruju nadraženost kože tjemena i daju kosi sjaj i mekoću, čak i bez upotrebe regeneratora.

SAVJET VIŠE

 

Preporučuje se vršiti piling tjemena barem 2 puta u mjesecu kako bi se tjeme očistilo od ostataka preparata i proizvoda za njegu kose.

To se može učiniti i tako što se morskom solju istrlja tjeme, a zatim ispere hladnom vodom kako bi se zatvorile kutikule i dlaka bila sjajnija i zdravija.

Također, za osjetljivo i iziritirano vlasište može se napraviti umirujuća maska za tjeme koju napravite od gela aloe vere i kokosovog ulja.

Osim toga, nikako ne možete pogriješiti ukoliko u vaš redovan tretman kose uključite arganovo ulje ili ulje makadamije, ali benefiti upotrebe ta dva ulja su toliko mnogobrojni, da zaslužuju poseban članak.

Samo zdrava, njegovana kosa je lijepa kosa! Zato joj posvetite dodatnu pažnju i tretirajte je blagim i prirodnim preparatima, a kosa će Vam uzvratiti sjajem i privlačnim izgledom.

Leave a Comment