Proširene vene i liječenje prirodnim putem

Proširene vene i liječenje prirodnim putem

Brisač proširenih vena

Proširene vene su problem koji nije medicinski ozbiljan, ali je veoma frustrirajući. Od proširenih vena žene pate češće nego muškarci, posebno u trudnoći i u periodu menopauze. Problem se može značajno umanjiti promjenom stila života, kao i korišćenjem lijekova i preparata, kao što su Heparin i Hepathrombin.

Šta su proširene vene?

Zdrave vene su elastične i posjeduju mehanizme nalik na ventile koji se brinu da krv teče samo u jednom smijeru – prema srcu. Kada sistem za regulaciju protoka krvi ne obavlja svoju funkciju, krv se djelimično vraća i zadržava u mjestu, što vremenom dovodi do slabljenja zida vena i njihovog proširenja, najčešće na nogama.

Najblaži oblik predstavljaju male grupacije tankih crvenih i plavih vena, koje se ne menjaju jednom kada se pojave, dakle nema zadebljavanja ili drugih problema. Crvene proširene vene koje se pojavljuju u mrežicama su uočljivije i neprijatnije, a najnezgodniji oblik su duge, zadebljane vene, koje se mogu prostirati cijelom dužinom noge i biti praćene bolom. U početnim fazama proširene vene ne moraju biti vidljive, ali ako imate sindrom teških nogu, pogotovu tokom ljeta, moguće je da već bolujete od proširenih vena, iako to još ne znate.

Zašto se proširene vene pojavljuju?

Simptomi koji prate proširene vene se javljaju relativno iznenadno, a nauka još uvek nije uspjela da objasni zašto nastaju, mada nova istraživanja pokazuju da hormoni mogu da podstaknu njihovo pojavljivanje. Tri faktora bitno povećavaju šansu da se proširene vene pojave:

  • Povećana tijelesna težina
  • Istorija oboljenja u porodici
  • Provođenje znatnog vremena u stajaćem položaju (npr. prodavci i frizeri).

Među ove faktore treba dodati i godine, međutim problem se retko odjedanput pojavljuje sa godinama, već uglavnom samo poprimaju vidljiviji oblik vremenom. Kao što smo napomenuli, žene češće oboljevaju od muškaraca. Kada se proširene vene pojavljuju u trudnoći, najčešće kasnije nestaju, a one koje se pojavljuju kasnije nikada se neće potpuno povući, iako je moguće smanjiti njihovu izraženost skoro do potpunog povlačenja.

Proširene vene se ponekad pojavljuju i kod osoba kod kojih nije prisutan nijedan faktor rizika, a procijenjuje se da od proširenih vena pati oko 20% osoba starijih od 40 godina, odnosno čak 25% žena. Zato, ako primjetite proširene vene, nemojte da krivite sebe, već u savjetu sa doktorom napravite strategiju kako ćete kombinacijom preparata i promijena u stilu života početi da rješavate ovaj problem.

Liječenje proširenih vena

Najefikasniji preparati za tretiranje proširenih vena su na bazi heparina. Ovaj visoko efikasni sastojak se koristi već dugo godina. Heparin sprečava zgrušavanje krvi, djeluje protiv upala i otoka, a ova kombinacija efekata čini ga odličnim za liječenje hroničnih i akutnih oboljenja vena, smanjenje tegoba prilikom iščašenja i uganuća, za brz prolazak modrica, kao i za spriječavanje stvaranja krvnih ugrušaka. Heparin efikasno deluje na sva tri česta oboljenja vena:

  1. Venska insuficijencija. Ovo je najblaži tip problema, kada je tok krvi kroz vene usporen, što dovodi do osećaja teških nogu. U kasnijim fazama, kada površinska venska insuficijencija postane hronična, dolazi do proširenja vena.
  2. Proširene vene ne predstavljaju zdravstveni rizik, ali je poželjno tretirati ovaj problem, kako lijekovima na bazi Heparina, tako i povećanjem nivoa fizičke aktivnosti.
  3. Zapaljenje vena, kada dolazi do zgrušavanja krvi u veni ili su zidovi vena oštećeni. U blažim oblicima može se javiti prije proširenja vena, a u težim nakon što su vene već proširene i to je faza kada se oboljenje mora liječiti.

Jedan od lijekova koji doktori i farmaceuti često propisuju zbog svoje delotvornosti je Hepathrombin. Doktor može propisati Heparin u obliku gela ili kreme, pri čemu koža brže upija gel, dok se tanak sloj kreme duže nalazi na koži, pa se najčešće koristi pred spavanje. Kada se primenjuje u početnim fazama oboljenja, Heparin često eliminiše simptome akutne venske insufijencije za samo nekoliko sedmica.

Jedan od preparata koji su na prirodnoj bazi, a koji daje trenutne odlične rezultate je Dr Gabriels Brisač proširenih vena. Reč je o kremi koja smanjuje tegobe, bilo da je u pitanju osećaj peckanja ili osećaj težine u nogama. Korisnici preparata kažu da najveće olakšanje osećaju kada kremu nanose u predjelu potkoljenice.

Dr Gabriels Brisač proširenih vena je jednostavan i bezbijedan za upotrebu, a mogu je koristiti i trudnice. Može se koristiti uvijek kada se javi osećaj otežalih nogu, bilo da je to zbog površinskog zapaljenja vena, proširenih vena, akutne venske insuficijencije ili nakon sportskih aktivnosti, a bezbijedno ju je koristiti i do četiri puta na dan. Brisač proširenih vena je posebno efikasana kada se nanosi na noge i stopala tokom masaže, a masaža uz korišćenje Brisača proširenih vena smanjiće naknadnu pojavu grčeva.

Vježbe koje utiču na povlačenje proširenih vena

Vježbama se može smanjiti izraženost proširenih vena. Kada je prekomjerna tjelesna težina razlog za pojavu proširenih vena, vježbe, kao dio opšte strategije mršavljenja, uticaće na povlačenje proširenih vena, najčešće u direktnoj proporciji sa gubitkom kilaže.

Čak i kada ne dovodi odmah do smanjenja telesne težine, redovno vježbanje snižava krvni pritisak, što dalje umanjuje pritisak na vene i smiruje problem. Takođe, vežbanje poboljšava cirkulaciju i smanjuje količinu krvi koja stoji u mjestu ili se sporo kreće, zbog čega proširene vene i nastaju.

Ciljano vežbanje mišića potkoljenice, skočnog zgloba i koljena posebno pomaže u smanjenju izraženosti proširenih vena. Što je tkivo na kritičnim mjestima slobodnije od masti, što su mišići jači i što je koža zategnutija, to će se proširene vene više povlačiti. Hodanje, trčanje i vožnja bicikla su idealni načini za borbu protiv proširenih vena.

Kako olakšati tegobe kod proširenih vena?

Prije nego što se okrenemo aktivnostima koje pomažu u smanjenju izraženosti proširenih vena, osvrnimo se na biljne preparate i pomoćna sredstva koja mogu pomoći da se smanje tegobe. Čak i kada su ovi preparati uspješni, oni nisu zamjena za promjenu životnog stila, ali ta promjena načina života biće daleko lakša ako se prvo tegobe u vidu bola, neprijatnosti i osećaja teških nogu umanje korištenjem nekog preparata.

Promjene u načinu ishrane

Hrana bogata kalijumom utiče na manje zadržavanje vode u organizmu, što indirektno pomaže protok krvi kroz vene. Obrnuto, hrana koja sadrži natrijum, odnosno slana hrana, čini da se voda zadržava u organizmu, što pogoduje razvoju proširenih vena. Unos vlakana pomaže da se hrana ne zadržava u digestivnom traktu, a upravo su velika opterećenja organa za varenje jedan od glavnih uzroka poremećaja cirkulacije, što vremenom može dovesti do pojave proširenih vena.

Flavonoidi su biljni metaboliti koji pozitivno utiču na funkciju vena, a nekada se za ovu grupu metabolita koristio izraz “vitamin P”. Nalaze se u voću i povrću, a ujedno su i moćni antioksidansi. Najpoznatiji flavonoidi su kvercetin, antocijanin, katehin, rutin i hesperidin. Voće i povrće bogato flavonoidima su citrično voće, grožđe, jabuke, borovnice, luk, paprika, špinat i brokula.

Dobre navike

Ako vaš posao uključuje mnogo stajanja, morate s vremena na vrijeme šetati umjesto da stojite, jer to je za vas daleko bolje nego da sijednete. Naravno, nekada morate i sijesti, ali ne koristite pauze za sijedenje, već prošetajte. U slučaju da imate proširene vene ne nosite uske farmerke ili obuću koja ometa cirkulaciju.

Preporučuje se da osobe koje imaju proširene vene podižu noge kada leže, dovoljno je za desetak centimetara. Ova tehnika je veoma korisna za poboljšanje cirkulacije, ali se mora kombinovati sa promijenom navika, pogotovu vežbanjem. Isto važi i za masaže, koje su korisne, ali samo kao dodatna mjera, jer ništa ne može zamijeniti pravilnu ishranu, viježbanje i stremljenje ka idealnoj tijelesnoj težini.

Iako još uvek ne znamo sve o proširenim venama, to je svakako još jedna od bolesti modernog doba, za koju uzrok najčešće leži u nezdravim navikama i ritmu savremenog života. Srećom, loše navike se mogu mijenjati, a proširene vene mogu biti dodatna motivacija da se sa promijenom počne.

Krema za proširene vene na prirodnoj bazi

Ostavi komentar

TOP