Ašvaganda / Ashwagandha

Ašvaganda / Ashwagandha

Ašvaganda

Sadržaj

Šta je Ašvaganda / Ashawagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) je biljka koja se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini, a ima svoje korijene u Indiji. Također je poznata kao “indijanski ginseng” zbog svojih adaptogenih svojstava, koja pomažu tijelu da se prilagodi stresu i promjenama u okolini.

Ašvaganda je dio klase biljaka zvanih adaptogeni poznatih po svojim zdravstvenim prednostima kada se unose kao čajevi, praškovi, tinkture i suplementi, ili u njihovom sirovom obliku.

Ašvaganda / Ashawagandha benefit i pogodnosti

Korištenje Ašvagande ima mnoge koristi i benefit po naš organizam, a najčešći su uticaj na smanjenje stresa i ansioznosti, što znači da može pomoći tijelu da se prilagodi stresu i poboljšati odgovor na stresne situacije. To može dovesti do smanjenja osjećaja anksioznosti i stresa.

Ašvaganda ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu, što je povezano s različitim zdravstvenim problemima poput artritisa, upalnih bolesti crijeva i drugih.

 Ašvaganda može pomoći u poboljšanju kognitivne funkcije i pamćenja. Također se pokazala korisnom u smanjenju simptoma Alzheimerove bolesti. Također može pomoći u jačanju imunološkog sistema i zaštite tijela or raznih infekcija.

Ašvaganda se koristi u sportskoj medicini kako bi se poboljšala sportska izvedba i povećala mišićna masa. Ona može pomoći u povećanju snage i izdržljivosti, smanjenju vremena oporavka i poboljšanju energetske razine.

Mjesečna preatraga za pojmom ašvaganda
Povećanje mjesečne pretrage za pojmom ašvaganda

Uticaj Ašvagande na stres i anksioznost

Ašvaganda (Withania somnifera) ima pozitivan utjecaj na stres i anksioznost na nekoliko načina. Samnjenjem nivoa kortizola(hormon stresa) koji se oslobađa tokom stresnih situacija. Kada je nivo kortizola previsok, to može dovesti do simptoma anksioznosti i depresije. Ašvaganda se pokazala korisnom u smanjenju razine kortizola, čime se smanjuje osjećaj stresa i anksioznosti.

Povećava GABA (gama-aminobutirna kiselina) je neurotransmiter u mozgu koji ima smirujući učinak. Ašvaganda se pokazala korisnom u povećanju aktivnosti GABA receptora u mozgu, čime se smanjuje anksioznost i poboljšava raspoloženje.

Ašvaganda ima adaptogena svojstva, što znači da pomaže tijelu da se prilagodi stresu. Ona može pomoći u održavanju ravnoteže u tijelu i smanjenju negativnih učinaka stresa.

Loš san i umor mogu pogoršati simptome stresa i anksioznosti. Ašvaganda se pokazala korisnom u poboljšanju kvalitete sna, čime se smanjuje osjećaj stresa i anksioznosti.

Ukratko, ašvaganda ima pozitivan utjecaj na stres i anksioznost putem različitih mehanizama djelovanja, uključujući smanjenje razine kortizola, povećanje aktivnosti GABA receptora, djelovanje kao adaptogen, poboljšanje sna i kognitivnih funkcija.

Uticaj Ašvagande na povećanje mišićne mase

Ašvaganda se pokazala korisnom u povećanju nivoa testosterona kod muškaraca. Testosteron je važan hormon za rast mišića, jer povećava sintezu proteina u mišićima i poboljšava oporavak nakon treninga.

Kao što smo već spomenuli, ašvaganda može smanjiti nivo kortizola u tijelu. Kortizol može imati negativan utjecaj na rast mišića jer može uzrokovati gubitak mišićne mase i povećati razgradnju proteina.

Ašvaganda ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa nakon treninga i poboljšanju oporavka mišića. Također, ašvaganda može pomoći u smanjenju upale u mišićima nakon treninga.

Na kraju možemo zaključiti da je kvalitetan san važan za oporavak mišića nakon treninga. Ašvaganda se pokazala korisnom u poboljšanju kvalitete sna, što može pomoći u oporavku mišića i povećanju mišićne mase.

Ašvaganda doziranje

Doziranje ašvagande može varirati ovisno o različitim čimbenicima poput dobi, spola, tjelesne težine, zdravstvenog stanja i drugih individualnih čimbenika. Pa bi mogli napraviti podjelu nekih stanjima organizma.

Za smanjenje stresa i anksioznosti: Preporučena doza ašvagande za smanjenje stresa i anksioznosti je obično 250-600 mg dnevno. To može biti podijeljeno u jednu ili dvije doze dnevno.

Za poboljšanje kvalitete sna: Preporučena doza ašvagande za poboljšanje kvalitete sna obično je 300-500 mg jedan sat prije spavanja.

Za povećanje mišićne mase: Preporučena doza ašvagande za povećanje mišićne mase obično je 500-1000 mg dnevno, podijeljeno u dvije doze. Najbolje bi bilo uzeti prvu dozu ujutro, a drugu dozu poslije podne, prije treninga.

Za povećanje energije i izdržljivosti: Preporučena doza ašvagande za povećanje energije i izdržljivosti je obično 500-1000 mg dnevno, podijeljeno u dvije doze. Najbolje bi bilo uzeti prvu dozu ujutro, a drugu dozu prije treninga.

Ašvaganda gdje kupiti?

Ašvaganda u kapsulama može se kupiti u mnogim trgovinama zdrave hrane, online trgovinama i specijaliziranim trgovinama koje prodaju dodatke prehrani. Na našem WEBSHOPU možete kupiti ašvaganda kapusule u pakovanju od 60 komada vegetaterijanskih kapsula.

Ašvaganda iskustva korisnika

Najčešća iskustva korisnia koji su bili zadovoljni korištenjem ašvagande uključuje:

  • Smanjenje stresa i anksioznosti: Mnogi korisnici ašvagande primijetili su smanjenje osjećaja stresa i anksioznosti nakon redovitog uzimanja dodatka.
  • Poboljšanje raspoloženja: Neki korisnici primijetili su poboljšanje raspoloženja i manje oscilacije u emocijama nakon uzimanja ašvagande.
  • Povećana energija: Korisnici su primijetili povećanje razine energije i izdržljivosti, što im je pomoglo da se bolje nositi sa svakodnevnim aktivnostima.
  • Povećanje koncentracije i pamćenja: Neki korisnici primijetili su poboljšanje kognitivnih funkcija, uključujući bolju koncentraciju, pažnju i pamćenje nakon korištenja ašvagande.
  • Povećana mišićna masa: Korisnici koji su kombinirali ašvagandu s vježbanjem primijetili su povećanje mišićne mase i snage.
  • Poboljšanje kvalitete sna: Neki korisnici primijetili su bolju kvalitetu sna i lakše uspavljivanje nakon uzimanja ašvagande.
  • Smanjenje upale: Ašvaganda ima protuupalna svojstva, pa je nekoliko korisnika primijetilo smanjenje upale u tijelu nakon redovitog uzimanja dodatka.
Dr Gabriels Ašvaganda ili Ashwagandha kapsule
Dr Gabriels Ašvaganda kapsule

Važna napomena

* Važno je napomenuti da su ovo samo neka od mogućih iskustava korisnika, te da svaka osoba može drugačije reagirati na ašvagandu. Također, prije uzimanja dodatka prehrani, važno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se provjerilo da li je ašvaganda sigurna za konzumiranje i kako bi se odredila najbolja doza za vaše individualne potrebe.

Leave a Comment

Za narudžbe preko 80KM i više poklanjamo Deblokator sinusa u vrijednosti 18,90KM

NARUČITE proizvode kataloške vrijednosti 80,00Km i više i poklanjamo vam deblokator sinusa BESPLATNO

AKCIJA traje do 31.07.2024

Deblokator sinusa