Mjesec muškog zdravlja – brinite o svojoj prostati

Mjesec muškog zdravlja – brinite o svojoj prostati

Šta se misli kada se kaže mjesec “muškog zdravlja”?

U svijetu se obilježava mjesec muškog zdravlja s ciljem podizanja svijesti o važnosti otkrivnja raka prostate, te poboljšanja kvalitete liječenja muškaraca koji imaju određenih problema s prostatom.

Od 2003. godine Novembar se obilježava kao „mjesec muškog zdravlja“. Sve je počelo još 1999. na inicijativu nekoliko mladića iz Adelaide, Australija, koji su jednostavno puštanjem brkova tokom 11. mjeseca (Moustache – brkovi + November – Movember) nastojali skrenuti pažnju šire društvene zajednice na muškarce i važnost zdravlja u muškaraca.

Od tada incijativa je rado prihvaćena širom svijeta. Na taj jedinstveni način, nastoji se privući pozornost javnih osoba i institucija na specifičnosti zdravstvenih problema u muškaraca, ali onog najvažnijeg preventivnog djelovanja na problem s prostatom i redovnih kontrola.

Od početka su u fokusu interesa bili rak prostate i rak testisa, specifično muške zdravstvene tegobe. Ovdje koristimo priliku ponovo skrenuti pažnju čitatelja na važnost rane dijagnostike raka prostate – bolest koja je gotovo poprimila razmjere epidemije i kvalitetne preventive korištenjem Dr Gabriels prirodnih proizvoda za muško zdravlje.

Anketa Europskog udruženja za urologiju čiji su rezultati objavljeni prošle godine, a provedena na 2500 muškaraca u Italiji, Francuskoj, Španiji, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu iznjedrila je zabrinjavajući podatak da 43% muškaraca ne bi išlo doktoru ako bi opazilo krv u mokraći.

Njih 23 % čekalo bi više od mjesec dana prije nego bi potražilo pomoć zbog česte potrebe za mokrenjem, a 28 % išlo bi na pregled tek sedmicu dana nakon pojave peckanja ili bola pri mokrenju.

Drugo istraživanje provedeno ove godine u Italiji na 350 pedesetgodišnjaka i starijih pokazalo je da većina olako shvaća ovu patologiju.

Šta je prostata i koje su bolesti prostate?

Prostata je žlijezda veličine kestena koja se nalazi neposredno ispod mokraćnog mjehura, a ispred rektuma te okružuje dio mokraćne cijevi koja provodi mokraću iz mjehura kroz penis.

Koja je njena funkcija?

Njena osnovna funkcija je proizvodnja većine tekućine u sjemenu, koja prehranjuje spermije na putu do jajne stanice.

Koje su najčešće promjene na prostati?

Najčešće promjene na prostati su upala (prostatitis) i benigna hiperplazija prostate (BHP).

Razlikujemo akutne i hronične bakterijske prostatitise. Akutni bakterijski prostatitis se očituje naglim simptomima i znakovima infekcije, a među njima su opšta slabost, bolno i otežano mokrenje, temperature, hladnoće, bol u donjem dijelu leđa i genitalija.

E. Colli uzrokuje do 15% slučajeva bakterijskih prostatitisa. Kod hroničnog prostatitisa, simptomi se sporije razvijaju i često nisu tako teški kao kod akutne upale. Hronični nebakterijski prostatitis se još naziva i sindrom hronične bolnosti zdjelice, a među simptomima pacijenti navode bolnost ispod pupka, u vanjskom spolovilu, preponama ili donjem dijelu leđa, pojačan nagon na mokrenje, bolnost pri ejakulaciji, isprekidam mlaz mokraće itd.


Leave a Comment

Za narudžbe preko 80KM i više poklanjamo Deblokator sinusa u vrijednosti 18,90KM

NARUČITE proizvode kataloške vrijednosti 80,00Km i više i poklanjamo vam deblokator sinusa BESPLATNO

AKCIJA traje do 31.07.2024

Deblokator sinusa